Basic ord og uttrykk

Sisal: En type grovt, brunt/lyst tau som vi bruker til å sikre byggverkene vi lager. 

Raie: En type trestokk som er egnet til bygging

Pionering: Et annet ord for bygging ved bruk av raier og sisal.

Krets/krins: Speidernorge er delt inn i kretser, som stort sett følger de geografiske fylkene.

Roverlag: Rovernes lokale rovergruppe. I kretser med få rovere har man ofte kretsroverlag, istedenfor gruppe-roverlag. 

Maur: Før, under og etter landsleirer får rovere mulighet til å være maur. Maurene bygger portaler, scener, lager til toalett og telt som skal brukes av de fleste deltakerne under en leir. 

Patrulje: Speidere på barne- og ungdomsskolen er delt inn i små grupper innad i sine lokale speidergrupper. De har ofte dyrenavn. Disse gruppene samarbeider i konkurranser, og det er ofte de eldste speiderne i patruljen som leder de andre. 

 

Speiderdrakt

Merker: Som mange vet fra amerikanske filmer, kan speidere ta ulike merker. Noen handler selvfølgelig om førstehjelp og bål, men vi har mange andre også. Merkene for rovere og studentspeidere finner du her.

Speiderskjerf: Både speidere som følger gamle damer over veien, speidere som selger småkaker, speidere som knyter knuter, studentspeidere og alle andre speidere i verden har noe til felles, nemlig speiderskjerfet. I KM har vi fargekoder ut fra hvilken aldersgruppe vi tilhører.

Skjorte: Alle speidere som ønsker det, kan kjøpe skjorte. KM har grønne, NSF har lysblå/grå.

Leirbålskappe: En type kappe som speidere kan velge å ha på når vi har leirbål, de har ofte navnet til speidergruppen man tilhører på ryggen. Det er vanlig å sy på merker som man ikke har plass til/ikke lenger skal være på skjorten, på leirbålskappen sin.

Du kan lese mer om uniform og draktreglement her.

 

Verv og stillinger

Rovernemnda: Rovernes landsstyre. Du kan lese mer om dem her.

Roverkontakt/RK: rovernes kretskontakt, har ansvar for å oppdatere nemnda på hva som skjer i kretsen.

 

Arrangement

Femkamp: En nasjonal konkurranse mellom selvvalgte lag på tre personer. De ulike grenene er: teori, hinderløype, hemmelig oppgave, orientering og valgfri oppagve. Les mer her.

Roverball: Arrangeres hvert år i november. En helg hvor roverne gjør ulike aktivteter og sosialiserer seg. Lørdag kveld er det festmiddag og dans. Arrangører stiller til valg på kongress, dette avgjør hvor ballet arrangeres. 

Roverkongress: Rovernes årsmøte. Arrangeres hvert år, andre helgen i februar. Les mer her.

Roverlandsleir: Annethvert år arrangeres det roverlandsleir. Dette arrangeres på nye steder hvert år, og rovere stiller til valg på roverkongress for å arrangere dette.

Landsleir: Arrangeres hvert fjerde år. Fra vandreralder (femteklasse) og oppover.

WSJ, World Scout Jamboree: Verdensleir for speidere med mellom 40 og 50 000 deltakere fra hele verden. Deltakeralder er fra 14 til 18 år. Fra 18 år og oppover kan man være leder eller IST/Maur. Arrangeres hvert fjerde år.

Rovermoot: Rovernes verdensleir.

Roverway: Europaleir for rovere.

 

Ulike typer speidere

KM: Forkortelsen for KFUK/KFUM-speiderne, som er organisasjonen vi hører til. Det finnes to typer speiderorganisasjoner i Norge, den andre er NSF.

NSF: Forkortelse for Norges speiderforbund. Det er ikke stor forskjell på organisasjonene i praksis, men på papiret har KM en mer kristen profil. 

 

Aldersgrupper. 

Man kan begynne i speideren fra man er født til man går i graven. De ulike aldersgruppene har ulike navn og farge på skjerfene sine. 

Oppdager: 1.-2. Klasse. Noen grupper gir speidere mulighet til å starte fra førsteklasse på barneskolen. Gule skjerf.

Stifinner: 3.-4. Klasse. Røde skjerf.

Vandrer: Speidere fra 5.-8klasse. Blå skjerf

Patruljefører/Peff: speidere på ungdomsskolen, ofte ledere av sine patruljer. Grønne skjerf. 

Rover: Speidere i alderen 16-25 år. Burgunderskjerf

Leder: Man kan bli tatt opp som leder fra man er 17 år. etter man fyller 25, må man være leder for å kunne delta på leirer. Mørkeblått skjerf 

Studentspeider: studentspeiding har ikke noen bestemte aldersgrenser. Er du, eller føler du deg som student, kan du være studentspeider, også etter du har fylt 25 år. Burgunderskjerf

Sjøspeidere: Legger spesielt vekt på maritime aktiviteter og friluftsliv. De lærer også om sikkerhets til sjøs, båtvett og båtbruk. De har marinefargede NATO-gensere som uniform. Samme skjerffarger som de andre aldersgruppene.

Familiespeidere: Speidere som enda ikke er gamle nok til å begynne i speideren (0 år til skolestart). Ofte er foreldrene også familiespeidere.

 

 

 

Miniatyrbilde: Astrid-Amalie Heldal
Toppbilde: Håkon Kristoffersen